De Franse president Emmanuel Macron heeft het toch niet aangedurfd om de overige 26 EU-landen tegen zich in het harnas te jagen, door aan te sturen op een extreem kort uitstel van de Brexit. Maandagochtend gaf de Europese Unie groen licht voor langer Brexit-uitstel tot 31 januari.
Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad van regeringsleiders kondigde de goedkeuring voor het uitstel via twitter aan.
The EU27 has agreed that it will accept the UK’s request for a #Brexit flextension until 31 January 2020. The decision is expected to be formalised through a written procedure.
— Donald Tusk (@eucopresident) October 28, 2019
De Britten krijgen wel een optie om de EU eerder te verlaten, als er politieke goedkeuring is gekregen voor een Brexit-deal en na ratificatie daarvan. Mocht het Brits parlement het alsnog eens worden over deal die premier Boris Johnson heeft gesloten met de EU voor een gereguleerd vertrek, dan kan de Brexit bijvoorbeeld in december al plaatsvinden.
De EU-ambassadeurs van de 27 overige lidstaten hebben maandag ingestemd met het door de Britse premier Boris Johnson gevraagde uitstel van drie maanden. Een Brexit zonder akkoord op 31 oktober is daarmee definitief van de baan.
Het Brussels besluit biedt de Britse premier Boris Johnson hoop om nog dit jaar nieuwe verkiezingen te houden.
Britse oppositie neigt naar instemmen met verkiezingen eind dit jaar
De leiders van de Britse oppositiepartijen SNP en Liberaal Democraten gaven zondag aan bereid te zijn om in te stemmen met de wens van Johnson voor nieuwe verkiezingen eind dit jaar. Ze stellen wel de voorwaarde dat de Europese Unie Groot-Brittannië uitstel van de Brexit geeft tot 31 januari.
Johnson wil op 12 december nieuwe verkiezingen houden en brengt dat voorstel vermoedelijk maandag in stemming in het parlement. Om zijn voorstel er door te krijgen, heeft de Conservatieve premier de steun van volksvertegenwoordigers van de oppositie nodig. Voor veel leden van de oppositie zijn nieuwe verkiezingen pas bespreekbaar als het risico op een Brexit zonder akkoord met de EU van tafel is.
Ian Blackford, leider van de Schotse Nationale Partij (SNP), en Jo Swinson van de Liberaal Democraten hebben EU-president Donald Tusk daarom schriftelijk gevraagd in te stemmen met het verzoek van Johnson voor uitstel van de Brexit. De SNP en Liberaal Democraten, die allebei tegen de Brexit zijn, hebben voorgesteld op 9 december nieuwe verkiezingen te houden.
Vraag is wat de grootste oppositiepartij Labour gaat doen. Labour-leider Jeremy Corbyn liet donderdag weten dat zijn partij zich zal onthouden van stemming. Hij wil eerst wachten op het antwoord van de EU op het uitstelverzoek van de datum voor de Brexit. Corbyn heeft steeds verklaard dat hij verkiezingen wil, maar dan moet eerst de Brexit zonder deal van tafel.